Kókuszolaj Hajpakolás » A Kókuszolaj használata hajra

A kókuszzsír kitűnő bőrtápláló hatékonyságán túl a haj ápolásában, hidratálásában is rendkívül eredményesnek bizonyul. Persze mindez csak a 100%-os, bio hidegen sajtolt kókuszzsírra igaz, mert a finomított, feldolgozott változatok nem hogy nem használnak, de akár még árthatnak is.

Amennyiben hajunk tápanyaghiánnyal küzd, akkor szárazzá és töredezetté válik, fejbőrünk pedig korpásodni kezd. Súlyosabb esetekben a haj kórosan hullhat és őszülhet is.

Ezekben az esetekben érdemes néhány hónapig kókuszszírt fogyasztanunk, napi 2-3 alkalommal 1 evőkanálnyit, mivel a kókuszolaj belülről is képes táplálni és energiát adni hajunknak.

Érdekesség, hogy a kókuszolaj az egyetlen olyan olaj, ami meg tudja állítani a haj fehérjemennyiségének csökkenését.

Manapság rengeteg nő küzd a száraz, sprőd, fénytelen, rakoncátlan tincsek problémájával. S ez talán nem is csoda, hiszen a hajfestés, daeurolás, hajszárítás, a nap káros sugarai, de még a környezetszennyezés is rendkívül igénybe veszik tincseinket.

Hogyan ápolja hajunkat a kókuszzsír?hajhullas-hajtoredezettseg-8

A kókuszzsírban található telített zsírsavak serkentik a haj növekedését, így belsőleg is ajánlatos fogyasztani. Külsőleg alkalmazva pedig extra puhaságot és fényességet kölcsönöz hajkoronánknak. 

A kókuszolaj a fejbőrt is kellőképpen hidratálja, s ezáltal természetes módon kezelhet egyes fejbőr betegségeket. A korpásodást is mérsékelheti, sőt, meg is szüntetheti, de még a kopaszodás folyamatát is lassíthatja, hiszen igen mélyrehatóan ápolja a fejbőrt és a hajszálakat is.

Külön kiemelendő, hogy a kókuszzsír hatékony és természetes megoldást nyújthat a fejbőr tetvességének felszámolására, mivel egyaránt elpusztítja a tetveket és a petéiket is.

A kókuszolaj leszámol a száraz, töredezett, fénytelen tincsekkel

A kókuszzsírban roppant nagy mennyiségen jelen lévő telített zsírok védelmezik a hajszálakat a töredezéstől, és rugalmasságot, csodás csillogást kölcsönöznek neki. A legjobb eredmények érdekében hajpakolásként érdemes alkalmazni. 

Hajmosást követően a törülközőszáraz hajra kell felvinni a kókuszolajat, főként a száraz, töredezett hajvégekre, de az egész hajhosszra felhordhatjuk, beleértve a fejbőrt is. Tegyünk rá zuhanysapkát, és esetleg még egy törülközőbe is betekerhetjük fejünket, a minél magasabb hőhatás érdekében.

Legalább 30 percig hagyjuk hatni a kókuszzsírt hajunkon, hogy minél teljesebb mértékben szívódhassanak fel az értékes, tápláló hatóanyagok. A hatóidő leteltével ismét mossunk hajat, és távolítsuk el alaposan a pakolás maradványait tincseinkről és fejbőrünktől.

Kókuszolaj-pakolás korpás, száraz fejbőrre

A korpásodást a fejbőr elhalt hámsejtjei képzik, mivel túl száraz a fejbőr, s így fokozott mértékben hámlik. Gombás fertőzés is állhat a korpa hátterében. 

A kókuszzsír erőteljes antibakteriális, tápláló és hidratáló hatásának köszönhetően igen rövid időn belül lehet képes megszüntetni a fejbőr korpásodását. 

Ebben az esetben ugyanazt a hajpakolást érdemes alkalmazni, mint a száraz haj esetén, de mindenképpen ügyelni kel arra, hogy a kókuszolajból  jutnia kell gazdagon a fejbőrre is. Érdemes lehet kissé meg is masszírozni a kókuszzsírral bekent fejbőrt, hogy még jobban felszívódjanak az értékes antibakteriális hatóanyagok.

Ha esetleg a pakolás alkalmazására nem lenne elég időnk, akkor a fejbőr kókuszolajjal történő átmasszírozása is javíthat a korpásodás állapotán.

A kókuszolaj gyorsítja a hajnövekedést, és gátolja a kopaszodástkokuszolaj-07

Mivel a kókuszzsír rendkívül tápláló a haj számára is, így nagymértékben hozzájárul annak gyors és egészséges növekedéséhez. Ezzel egyben az esetleges kopaszodás mértékét is csökkenti, így hajhullás esetén is jótékony hatásokra számíthatunk. 

A legjobb eredmények érdekében érdemes a kókuszolajos hajpakolást és a belsőleges fogyasztását is alkalmazni, vagyis naponta körülbelül 4 evőkanálnyi szűz, hidegen sajtolt kókuszolajat elfogyasztani, mely belülről ápolja, szépíti és erősíti a hajat.

A kókuszzsír kitűnő hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, ami elengedhetetlen feltétele a haj megfelelő mértékű és egészséges növekedésének. Ráadásul a kókuszzsír hozzájárul a haj tengelyének erősségéhez is, amivel hatékonyan csökkenti a haj töredezettségének és károsodásának kockázatát.

Sőt, a kókuszolaj képes stabilizálni a hajszál meggyengült részeit, majd pedig megerősíti azokat, így megelőzheti a haj letörését, kihullását. 

A kókuszzsír a fejbőr faggyútermelését is normalizálja, ami alapvető fontosságú mind a fejbőr, mind pedig a hajszálak egészsége szempontjából. A haj megfelelő növekedésének elengedhetetlen feltétele a fejbőr egészsége, melyhez a kókuszzsír belsőleg és külsőleg alkalmazva is jelentősen hozzájárul.